Masz ochotę na placki ziemniaczane, a nie chce ci się trzeć kartofli? Wypróbuj ten przepis
Przygotowanie placków z pieca nie zajmuje dużo czasu. Do zrobienia tej potrawy należy użyć gotowanych ziemniaków. Są chrupiące w smaku i bardzo delikatne. Ważny jest rodzaj ziemniaków, jaki wybierzesz do przyrządzenia tego dania.
Jaki typ ziemniaków wybrać do placków ziemniaczanych z pieca?
Do przyrządzenia placków najlepiej wybierać ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Będą mieć jasny, sypki miąższ. Należą do nich odmiany: odmiany Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun. Sprawdzą się również uniwersalne: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Unikajmy natomiast ziemniaków sałatkowych. Zawierają mniejszą ilość skrobi i są wodniste. Jeśli jednak zdecydujesz się przyrządzić z innego gatunku ziemniaków, to należy pamiętać, żeby dokładnie odcedzić z nich wodę i odparować je jeszcze przez chwilę. Sprawi to, że placki będą bardziej puszyste i chrupiące.
Placki ziemniaczane to polskie danie
Uważa się, że placki ziemniaczane to polski wynalazek, ale istnieje również w innych kuchniach europejskich. Uwielbiają je Białorusini, Ukraińcy czy Rosjanie, Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Ci ostatni twierdzą, że smakują najlepiej w towarzystwie sosu paprykowego. Szwajcarzy przepadają natomiast za plackami ziemniaczanymi bez jajek i mąki, a za to z boczkiem i cebulką. Z kolei Anglicy nazywają je tattie fish, bo według nich wysmażone placki, wyglądają jak smażona ryba. Latkes, to natomiast tradycyjne danie kuchni żydowskiej, podawane w czasie święta Hanuki.
Wypróbuj przepis na placki ziemniaczane z pieca
Przepis: Placki ziemniaczane z pieca
placki z pieca
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 1 kilogram ziemniaków,
- szklanka mąki pszennej,
- 10 g drożdży,
- 2 łyżki gęstej śmietany 18proc.,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania
- Ugotuj ziemniakiZiemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je i ugnieć z pomocą tłuczka.
- Dodaj śmietanę i przyprawyDodaj śmietanę, jajka, drożdże, mąkę i przyprawy.rnPoczekaj, aż masa delikatnie przestygnie.
- Zagnieć masęZagnieć masę i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włóż placki do piekarnikaZ wierzchu każdy placek można posmarować oliwą z oliwek lub olejem.rnPlacki ziemniaczane powinny piec się na złoty kolor w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut;rnMożna podawać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak śmietana, okrasa czy cukier.